Kvinnlig polis fick ej chefsjobb trots högre kvalifikationer

I dag börjar förhandlingarna i Arbetsdomstolen om en kvinnlig polis i länet, som fick se chefsjobbet gå till en mindre erfaren man. Den 51-åriga poliskvinnan, med 30 års erfarenhet i ryggen, sökte ett chefsjobb i Haparanda. Jobbet gick dock till en yngre, manlig sökande.

Jämo, som driver fallet hävdar att kvinnan blivit könsdiskriminerad och kräver arbetsgivaren på 200 000 kronor i skadestånd.

Trots att kvinnan hade mer erfarenhet gick tjänsten till en 37-årig manlig polis. Den manliga polisen saknade erfarenhet av att arbetsleda och leda förundersökningar. Krav som angavs när jobbet annonserades ut och som den kvinnliga polisen uppfyllde. 

Jämo ifrågasätter

I samband med att kvinnan sökte jobbet gav två manliga åklagare poliskvinnan dåligt betyg. Jämo har ifrågasatt varför en av dem alls tillfrågats, eftersom han flyttat från orten och inte kunnat bedöma kvinnans arbete de senaste två åren. Den andre har uppgett att kvinnan kunde få ’svårt att få gehör för sina åsikter bland underlydande’.

Jämo understryker att det vid denna tid inte fanns någon kvinnlig chef i Norrbotten, och att just kvinnor uppmuntrats i annonsen att söka.

Jämo ej så framgångsrik

Arbetsdomstolen har hittills inte varit någon framgångsrik arena för jämställdhetsombudsmannen. Få mål har nått dit överhuvudtaget, och av de fyra domarna de senaste fem åren har bara en inneburit seger. Särskilt svårt har det visat sig att få rätt i fall där kvinnor fått lägre lön än män för likvärdigt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".