SSAB måste kontrollera sina cisterner

Länsstyrelsen kräver att SSAB ska göra en översyn av samtliga sina cisterner. Det är en följd av läckaget av en ammoniaktank på koksverksområdet för snart två månader sedan. Då läckte stora mängder giftigt vatten ut i området.

David Berggård är miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen och också tillsynsansvarig för SSAB. Han säger att han tagit upp en diskussion med företaget för att få in en översyn av alla cisterner.

- Det handlar om att kolla hur ofta cisternerna ska besiktas och om det har följts, säger han.

Enligt SSAB:s egen rapport till länsstyrelsen fungerade inte reservsystemet som skulle pumpa tillbaka vattnet till koksverkets egna system vid ett eventuellt läckage. Istället åkte det giftiga vattnet ut i koksverksdiket som leder ut i inre Hertsöfjärden.

- Vi ställer nu krav på att pumpstationen ska åtgärdas och det vill vi se en dokumentation på, säger David Berggård

Den ammoniaktank vid koksverket som gick sönder under julhelgen hade en läcka redan 2002, enligt SSAB:s interna felrapporteringssystem och den uppgiften hade David Berggård velat se i rapporten om läckaget.

- Ja vi vill naturligtvis ha in alla omständigheter om utrustningen, som kan vara av betydelse i sammanhanget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".