luleå

Trots riskerna sa ministern ja

Nu svarar jordbruksministern på kritiken mot att odla den genmodifierade potatisen Amflora i Norrbotten.

Flera länder inom EU har sagt nej till att odla den genmanipulerade potatisen Amflora.

Det har inte Sverige gjort och nu svarar Jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) på kritiken mot de båda odlingar av genmanipulerad potatis som drar igång i Norrbotten i sommar. Kritik som bland annat kommer från miljönämndens ordförande i Luleå.

Och det visar sig att Jordbruksministern har sagt ja till Amflora-potatisen trots att han ser risker.

– Ja, jag ser risker med det och de riskerna ska ju självklart värderas. Det finns risker kring i att vi sprider gener i vår natur som vi inte vill ha för att ta ett exempel, säger Eskil Erlandsson.

På fredagen kom hård kritik från miljönämndens ordförande i Luleå, Göran Öhman (S), som dels är mycket tveksam till genmanipulerade grödor men som också tycker att det är märkligt att kommunen inte har några som helst möjligheter att stoppa GMO-odlingar.

Utan att ge svar på frågan om det vore lämpligt med en kommunal vetorätt tycks jordbruksministern mena att det räcker om berörda myndigheter gjort bedömningen att en GMO-gröda är säker.

– Jag säger att varje gröda som vi av något skäl vill använda, den ska prövas så att den är etthundra säker, säger Eskil Erlandsson (c).

Johan Winblad
Sveriges Radio Norrbotten
johan.winblad@sr.se