Norrbotten

Sällsynt lav ska räddas

Naturvårdsverket avsätter drygt en miljon för att rädda den sällsynta Elfenbenslaven. Laven växer bland annat i Norrbotten.

Elfenbenslaven finns bara på tio platser i Sverige och klassas som en sårbar art.  Naturvårdsverket vill att laven ska få ett långsiktigt skydd så att den kan överleva.

Nu har man tagit fram ett åtgärdsprogram som innehåller specifika förslag för varje område där laven finns. Totalt beräknas programmet kosta 1,2 miljoner kronor.

Laven växer i vissa områden i  Dalarnas, Gävleborgs, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

På de flesta platser förekommer den mycket sparsamt, den totala yttäckningen beräknas till knappt 0,4 m2.

Hoten mot laven utgörs idag av bland annat vind- och vattenkraftetableringar och skogsbruk, enligt Naturvårdsverket.

Artfakta

Elfenbenslaven (Heterodermia speciosa) är en rosettformad bladlav som kan bli upp till 10 cm i diameter. Bålen är som torr glänsande elfenbensvit till ljusgrå, i undantagsfall ljust brunaktig mot kanterna. I väta får bålen en ljusgrön färgton. Loberna är smala, 0,5-2,0 mm breda, flata till svagt konkava och rikligt förgrenade. Förutom färgen är den mest typiska karaktären de läppformade bladkanterna.

Nyheter P4 Norrbotten

nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.