Det går långsamt med radonmätning

Det går sakta när det gäller radonmätning och sanering av länets fastigheter, trots att samtliga fastigheter ska vara kontrollerade om 16 år.

Bert Erik Karlsson är byggnadsingenjör och utbildad radonsanerare och säger att det går långsammare i Norrbotten än i andra delar av landet:

Enligt Statens strålskyddsinstituts bedömningar  orsakar radon i bostäder omkring 500 lungcancerfall per år. Den siffran skulle kunna minskas med ett par hundra om fastigheterna sanerades. Men det går sakta. Enligt Boverket så kommer det att ta 280 år med nuvarande takt att radonsanera alla landets småhus.

Radon mäts i bequerel per kubikmeter luft och riksdagens mål är att alla fastigheter ska ha radonvärden under 200 bequerel 2020. Redan 2010 ska den halten inte överskridas i dagis och skolorna.

Om man har funderingar om radon och behöver rådgivning så ska man vända sig till miljökontoret i sin kommun. Behöver man sedan radonsanera så kan man söka bidrag hos länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".