Slut mat på grund av bristande kommunikation

Matproblemen på skolorna i Gällivare fortsätter. På Mariaskolan har många av barnen blivit helt utan mat i veckan. Men varken skolan eller Gällivare kommun vet varför det blivit så här.

Vid årsskiftet lanserades kok- och kylmaten på skolorna i Gällivare. Och numera är det rektorn på varje skola som ansvarar för att beställa maten till eleverna. Efter att de fyllt i antal portioner får kokerskorna på varje skola skicka beställningen vidare till Matlaget AB - som i sin tur lagar maten. Kokerskorna är anställda av kommunens service- och tekniknämnd.

- Det är så grötigt det här att jag snart inte själv vet vad det handlar om. Men det är förjävligt att barnen inte får mat, säger Klas Holmgren, ordförande i service- och tekniknämnden i Gällivare. Men någonstans har det brustit i kommunikationen. Och det är barnen som får gå hungriga när det inte finns mat på bespisningen. Klas Holmgren hoppas att problemet ska lösa sig inom en snar framtid. Han tror att det blivit så här på grund av att kok- och kylmaten lanserades för tidigt.

- Vi skulle ha väntat till efter sommaren. På grund av att vi hade stort vitesföreläggande från arbetsmiljöverket kunde vi inte heller skicka vår personal på utbildning. Mariaskolans rektor Lisbeth Öberg säger att de är medvetna om problemen med att maten inte räcker till och att de jobbar för att det ska bli bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".