Vägraset i Ritsem

Dyrt för skattebetalarna

Raset på vägsträckan mellan Ritsem och Stora Sjöfallet blir en dyr affär för Gällivare kommun. Hittills har det kostat cirka 700 000 kronor och det som kostat mest är de helikoptrar som anvvändes för att flyga ut de människor som befann sig i Ritsem.

Cirka 170 personer flögs ut från Ritsem när Vägraset inträffade för en och en halv vecka sedan.

Alf Waara, enhetschef vid Gällivare kommuns gata-parkavdelning, konstaterar att helikoptrarna kostade cirka 400 000 kronor. Sen tillkommer buss- och taxitransporter. Slutnotan för evakueringen blev cirka en halv miljon kronor.

Var det nödvändigt att flyga ut folk med helikopter som du ser det nu, en vecka efteråt?

– Sett i backspegeln hade man helt klart kunnat göra det på ett annat sätt. I efterhand är det väldigt lätt att komma med de riktiga lösningarna, ingen har gjort något fel, konstaterar Alf Waara.

Men det blev lite dyrt.

– Ja, det kostar enorma pengar, det gör det.

Alf Waara fick mandat av Gällivares socialdemokratiska kommunalråd, Tommy Nyström att fatta alla nödvändiga beslut.

– Det blev väldigt mycket jag som tog en massa beslut som man i efterhand kan fundera på om det var rätt. Jag hade fullt mandat för att genomföra det jag genomförde, säger han.

Vägsträckan som är fem mil lång mellan Ritsem och Stora Sjöfallet ägs av en vägförening där Gällivare kommun, Vattenfall, tre samebyar och länsstyrelsen rennäringsenhet är de största ägarna. Det finns ännu ingen slutsumma för reparationskostnaderna.

- Hittills, som jag bedömer väldigt snabbt, har vi satsat cirka 200 000 kronor. Men sedan har vi att göra alla reparationerna av det vi slog sönder när vi tog bort trummor och satte nya, och räcken har försvunnit som måste återställas. Så det är väldigt mycket pengar som kommer att gå åt till att återställa det här, säger Alf Waara.