Avverkning i Jokkmokkskog bör vänta

Statliga Fastighetsverket bör vänta med avverkning av skogen i Pakkotjåkko, norr om Jokkmokk.
Det säger Anna von Sydow, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen efter att Greenpeace stoppat avverkningen av skogen, som tillhör Fastighetsverket.
Anledningen är att skogen har höga naturvärden.

- Länsstyrelsen har dokumenterat många skogsområden i länet och det här är ett av de områden vi avgränsat och som vi anser har höga naturvärden, säger Anna von Sydow.
Striden om skogen i Pakkotjåkko utanför Jokkmokk startade i torsdas. När Fastighetsverkets skogsmaskiner skulle börja avverka hindrade aktivisterna arbetet genom att sätta sig på maskinerna.
Fastighetsverket hävdar att skogen kan avverkas, men nu säger Länsstyrelsen nej.
Området har höga naturvärden, men är inte ännu klassat som skyddat. Det gör regeringen senare i vår, så nu är skogen i Pakkotjäkko mitt mellan besluten. Under tiden passar Fastighetsverket på att avverka.
Anna von Sydow på Länsstyrelsen anser att Fastighetsverket nu har ett moraliskt ansvar att avvakta tills regeringen tagit ställning till de här områdena.
Greenpeace fortsätter sin aktion i Pakkotjåkko under helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".