Villaägarna vill ha krafttag mot radon

Nu vill Villaägarnas riksförbund i Norrbotten göra en satsning för att få fastighetsägarna att ta radonfrågan på allvar. Det säger förbundets regionansvarige, Janne Norberg, till Sveriges Radio Norrbotten.

Riksdagen mål är att alla bostäder som har radonstrålning ska nå under gränsvärdet 200 bequerel till år 2020.

- Vi kommer att teckna ett avtal med ett företag i Norrbotten för att kunna få undersökningar och åtgärdsförslag till våra medlemmar. Dessutom kommer vi att informera på våra årsmöten och påminna människor om vikten att kontrollerar sitt hus, säger Janne Norberg.

Egen radonmätning nödvändig
Radon kan finnas i byggnadsmateriell, luften och vattnet, och det är bara genom radonmätning som man kan få klart för sig om radonvärdena är för höga i sin fastighet. Janne Norberg har önskemål om att alla villor och fastigheter ska radonbesiktas i samband med försäljning.

- Det är av stor betydelse för den som sitter i ett hus med höga radonvärden för det påverkar hela familjen. Har man barn och ska köpa hus tycker jag att man ska tänka till och fråga sig hur det står till med radonhalten, säger Janne Norberg.

Ett villaregister skulle underlätta
Han säger vidare att det därför skulle det vara bra med ett register eftersom radonvärdena inte varierar så mycket från år till år och då skulle man lätt kunna kontrollera radonhalterna.

- Samtidigt vill många försöka hemlighålla höga radonvärden eftersom det då kan vara svårigheter att sälja villan, konstaterar Janne Norberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista