Nya protester mot bostäder på Kronan i Luleå

Nu kommer nya protester mot Luleå kommuns byggplaner på Kronanområdet. Tidigare har omkring 800 boende skrivit på protestlistor och nu vill flera skidklubbar att kommunen inte bygger bostäder på Lulsundsberget.

- Om kommunen genomför planerna kommer skidanläggningen att läggas ned, säger ordföranden i Alliansen Stadion Kronan Roland Marklund.

Tidigare hade Luleå sina skidtävlingar i Måttsund, men sedan 2001 bedrivs verksamheten på Kronanområdet, inte långt från stadens centrum.

Men kommunen vill nu hårdsatsa på bostäder och tänker bygga bostäder på fyra områden på Kronan, något som fått omkring 800 lulebor att skriva på protestskrivelser.

Prostester kommer nu också från skidklubbarna genom Alliansen Stadion Kronan. De har idag en stor mängd skidspår och en stadionanläggnin på Lulsundsberget inom Kronanområdet och de vill behålla området för sig, men kan tänka sig en kompromiss genom att kommunen bygger färre bostäder där.

Kommunalrådet Karl Petersen (s) säger att kommunen ska lyssna på de, som protesterar och försöka ta hänsyn till deras krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".