Fler kvinnor i styrelser

Det har blivit fler kvinnor i styrelserna för företag med fler än 200 anställda i Norrbotten, men färre kvinnor i styrelserna för företag med 100-200 anställda - det visar en ny kartläggning av kvinnorepresentationen i företagsstyrelser i länet, som Länsstyrelsen presenterade i dag.

Länsstyrelsen i Norrbotten har undersökt andelen kvinnor i styrelser och på VD-poster på 47 företag i länet, och jämför årets kartläggning med förra årets. När det gäller företagsstyrelser hos företag med 100-200 anställda har 8 procent kvinnor ordförandeposterna mot 92 procent män, och 15 procent av styrelseledamöterna är kvinnor, vilket är färre än i fjol. I företag med mellan 200 och 500 anställda innehas 13 procent av ordförandeposterna av kvinnor och 27 procent av ledamöterna är kvinnor, en kvinnorepresentation som alltså är större än i fjol. Länet har också en större andel kvinnor i styrelserna än landet i övrigt när det gäller företag med fler än 200 anställda.

Britt-Marie Lugnet-Häggberg, som är jämställdhetsdirektör på Länsstyrelsen i Norrbotten, tror att den större andelen kvinnor i styrelser för stora företag beror på att företagsledningarna medvetet ansträngt sig för att hitta kvinnor till styrelseuppdrag, men vet inte vad minskningen av andelen kvinnor i de mindre företagens styrelser beror på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".