Brist på arbetskraft i Pajala

Hälften av arbetskraften i Pajala kommun, cirka 1200 personer, kommer att gå i pension de närmaste 14 åren. Det visar en ny undersökning som kommunen gjort.
Det bekymrar kommunledningen som vill importera arbetskraft från Ryssland. Pajala kommun håller just nu på att slutföra en undersökning som tyder på ett stort behov av arbetskraft de närmaste 14 åren. Det beror på stora pensionsavgångar. Varje femårsperiod med början i år måste man ersätta cirka 350 personer enligt Pajalas socialdemokratiska kommunalråd Ove Pekkari. Problematiken är i hög grad generell för hela Norrbotten. Enligt Länsarbetsnämnden avgår inom den offentliga sektorn, det vill säga stat, kommun och landsting 500 fler per år än vad som nyanställs och redan efter år 2006 fördubblas den siffran. Pajalas kommunalråd Ove Pekkari anser att det krävs en befolkningsinvandring för att lösa problemet. Han tycker att länet bör göra en riktad insats mot Ryssland, främst Kolahalvön. För att lyckas med det krävs ändringar i de invandringsregler som finns idag, anser Ove Pekkari.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".