Foto: Scanpix
Norrbotten

Infektioner i vården utreds

Antalet vårdrelaterade sjukdomar i vården ökar. Efter ett par års positiv utveckling med minskade antal fall så ökar nu de vårdrelaterade infektionerna.

Norrbottens läns landsting har tillsammans med övriga landsting i landet beslutat att halvera antalet vårdrelaterade infektioner.

För att följa upp detta mål genomförs nationella mätningar två gånger om året.

I Norrbotten redovisades 13,0 procent vid första mätningen i maj 2008 och i november samma år 8,0 procent.

Den tredje mätningen, i april 2009, visar 8,9 procent. Fjärde mätningen, i november 2009, visade en rejäl sänkning till 4,4 procent. Resultatet för Norrbotten i april 2010 visar återigen en ökning till 7,0 procent.

"Tyvärr visar denna mätning en försämring även om vi totalt sett minskat de vårdrelaterade infektionerna. Det är särskilt viktigt att alla aktörer i patientens hela vårdkedja arbetar på samma sätt. Vi kommer att granska de 47 patientfallen i syfte att vidta rätt förebyggande åtgärder." skriver landstingsdirektör Elisabeth Holmgren i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".