Bussförare pressas att köra fort

Bussförare känner sig pressade att köra fort för att hålla tidtabellen på Norrlandskusten. Det säger flera chaufförer som hört av sig till Sveriges Radio Västerbotten efter tisdagskvällens olycka där en av länstrafikföretagens höga dubbeldäckare blåste av vägen.

Som vi berättat tidigare i Norrbottensnytt har bland annat Vägverket och Statens haverikommission efter tidigare olyckor varnat för dubbeldäckarna som trafikerar sträckan mellan Haparanda och Sundsvall.

Men Conny Strand, vd för Länstrafiken i Norrbotten, ser inte att bussarna är farliga.

- Dubbeldäckarna anses vara bra bussar för långa resor. Vi har behov av att få med många passagerare och gods och därför är bussarna bra, säger Conny Strand, vd för Länstrafiken i Norrbotten.

- Bussarna är extra känsliga för vindar och det gäller att man anpassar sig till de förhållanden som råder.

Vägverket har ju godkänt busstypen men bussarna måste köras på ett annat sätt. Vi kommer naturligtvis att följa de utredningar som görs av olika myndigheter och anpassa oss efter det, säger Conny Strand.

Olyckan ska nu utredas av såväl entreprenören Connex som av Vägverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".