Landstingshuset i Luleå. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
Landstinget

Patienterna strider för sin läkare

Efter landstinget ultimatum "jobba enbart hos oss eller sluta" kräver invånarna i Arvidsjaur att de ska få ha kvar sin läkare Kjell Larsson på vårdcentralen.

600 Arvidsjaursbor har skrivit på namnlistor som kräver att de ska få ha kvar sin läkare Kjell Larsson på vårdcentralen. Han arbetar idag både på Arvidsjaurs vårdcentral och läkarhuset Björnen i Piteå. Men nu ställer landstinget ett ultimatum. Jobba enbart för oss, eller sluta!

Enligt landstingsrådet Kent Ögren (S) blir landstingets vårdcentral i Arvidsjaur negativt konkurrensutsatt. Dessutom måste lagen om bisysslor och landstingets eget regelverk följas i detta fall.

– Det besked han fått är att man kan inte ha både en privat arbetsgivare och en offentlig, säger Kent Ögren.

Enligt Kent Ögren skulle det här inte godkännas i byggbranschen heller.

– Jag har frågat "skulle det vara OK för din arbetsgivare att du jobbade åt ett byggföretag på förmiddagen och ett annat på eftermiddagen". Nej det skulle inte gå!, säger Kent Ögren.

I en kommentar till Norrbottensnytt säger läkaren Kjell Larsson att det här har kommit nu när det så kallade fria vårdvalet och fri etableringsrätt har börjat gälla.

– Jag har arbetat både i privat verksamhet som entreprenör och i landstinget samtidigt i 25 år. Det har fungerat bra. Men nu får jag detta besked att jag måste välja. Det känns inte bra för vi har en fin gemenskap och har byggt upp en kontinuitet för patienterna i Arvidsjaur, säger Kjell Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".