Uppmanade inte till brott

Svenska Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson förnekar att han uppmanat ungdomar till brottsliga handlingar i aktionen vid Sörfligget utanför Valvträsk.

Mikael Karlsson är polisanmäld för sitt agerande under aktionen att stoppa Sveaskogs avverkningar i Sörfligget. Anmälaren anser att Mikael Karlsson via telefonsamtal från Stockholm styrt demonstrationen och uppmanat ungdomar att begå brottsliga handlingar och att han därför ensam ska stå tills svars för aktionen.

– Vi har inte uppmanat någon att göra någonting, säger Mikael Karlsson, det har varit enskilda personer som varit på plats, lokalbefolkning och organisationer. Var och en ansvarar för sina handlingar.

Inte oroad över att granskas
Anmälaren anser att ungdomarnas agerande inte ska utredas av polisen utan att all fokus ska riktas på Naturskyddsföreningens ordförande, men han är inte orolig för att bli granskad. Han är inte heller oroad för att ungdomarna ska drabbas av ersättningskrav från Sveaskog.

– Mig veterligen har inga krav på ersättning rests av Sveaskog och ungdomarna i fältbiologerna har noga tänkt igenom vad de har gjort, säger Mikael Karlsson och tillägger att det är en demokratisk rättighet att framföra sina åsikter, men att alla därför inte behöver dela Naturskyddsföreningens åsikter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".