Rökpuffar från flygplan orsakade räddningspådrag

I morse inträffade en incident med ett flygplan från Nordic Airlink på Kallax flygplats i Luleå. Strax efter start meddelade flygledningen att rökpuffar kom ut ur en av planets motorer och planet gick ner för landning och detta förorsakade ett stort räddningspådrag.

Piloten på det aktuella planet, en MD-80, beslutade sig enligt gällande regler att återvända till Kallax och landa när uppgiften om rökpuffarna kom, berättar Nordic Arlinks VD Maunu von Lüders. Enligt Lüders testades också motorn av piloten men inga fel kunde upptäckas. Det fanns heller ingen indikering om något motorfel i flygplanets instrument.

- Det finns ju väldigt bra instumentering för att upptäcka sådana saker och det fanns ingen indikation eller varning för detta, säger han.

Orsaken till rökutvecklingen i en av planets motorer kan bero på så kallad ”Flame out”, tror Maunu von Lüders. Flame out är en beteckning för när bränsle inte på en gång antänds i motorkammaren, kanske på grund att fukt i form av regn eller snö kommit in i motorn.

- När det antänder nästa gång så finns det lite extra bränsle i kammaren och då kan det bli sådan här rökutveckling, säger han. Enligt Lüders uppstod ingen panik bland besättning och passagrare och han säger att det aldrig var någon fara för passagerarnas säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista