Bärindustrin

Ungdomar ska lockas till bärskogen

Nu vill bärföretagen locka svenska ungdomar att plocka bär. De utländska bärplockarna verkar nämligen ha bestämt sig för att strunta i att komma till Sverige i år.

Bärföretagaren Leif Ögren i Piteå ska ta in arbetslösa unga på praktik i bärskogen.

- Huvudsyftet med det är att försöka säkerställa någon typ av inhemsk arbetskraft i Sverige så vi slipper ha de här diskussionerna med hur vi utnyttjar utländsk arbetskraft, slavarbete och så vidare, vilket jag är döless på att höra, säger Ögren.

Leif Ögren hoppas att cirka 500 arbetslösa unga ska kunna göra praktik via Arbetsförmedlingen, med att plocka bär. Det betyder att han skulle slippa betala lön de första 4 veckorna, efter praktiken tänker han erbjuda en fyra veckors anställning, om man är nog kvalificerad vill säga.

Hur rimligt är det att det ska ta fyra
veckor att lära sig plocka bär?

- Det är ganska rimligt, man ska lära sig om allehantera skog och mark. Vi har ju markägare och skogsbolag att ta hänsyn till också.

Men de vi pratat med i Piteå är inte speciellt imponerade av erbjudandet, Ida Rankvist till exempel, skulle gärna plocka bär för en riktig lön, men är skeptisk till praktiken.

- Det är ju inte en stor svårighet att plocka bär direkt och med den betalningen är det inte värt det, säger Ida Rankvist.

Förra året kom cirka 7 000 utländska bärplockare för att plocka bär till svenska bärföretagare, men det var ett dåligt bärår, och många som lånat pengar för att ta sig till sverige fick åka hem med stora skulder.

Till i år har reglerna ändrats så att alla ska kunna visa att de har en garanterad minimilön på 16 000 kronor i månaden för att de ska få arbetstillstånd av Migrationsverket. Hittills har inte en enda ansökan om arbetstillstånd kommit in till Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".