1 av 2
Energiförbrukningsvarnare vid restaurangen i Kulturens hus i Luleå. Foto: Nils Eklund.
2 av 2
Marianne Palovaara, Luleå kommun. Foto: Nils Eklund.

Håller koll på förbrukningen

Monitorer som visar hur mycket energi som förbrukas för att få människor att ändra sina elvanor testas just nu runt om i fem europeiska städer i ett gemensamt EU-projekt.

I Sverige är det kommunala kulturens hus i Luleå som just installerats med teknisk utrustning.

I köket visar en display hur mycket ström som förbrukas. Elen som förbrukas i köket mäts av ett datorprogram som på en bildskärm på väggen visar en stapel som fylls upp och blir rödare och rödare ju mer maskinerna används. Och så syns det veckovis hur förbrukningen är jämfört med hur medelenergiförbrukningen varit det senaste halvåret.

Kocken Erik Vikström märker redan att det blivit en morot som gör skillnad, och som kommer att kunna dra ner på elkostnaderna, tror han.

- Man drar inte igång allt på morgonen utan man kollar på klockan hur man skickar ut mat och så. Man tajmar så gott det går.

Förutom i Luleå så testas tekniken nu också i stadshus och skolor i Lissabon, holländska Leiden, Manchester och Helsingfors.

Nästa höst ska resultaten utvärderas av EU och städerna.

Projektledaren i Luleå kommun Marianne Palovaara tror att det finns en marknad för liknande energiförbrukarvarnare i privata bostäder.

- Vi kommer att utvärdera har dom även tagit det med sig hem. Har dom börjat tänka på ett annat beteende hemma. Det finns ju sådana här "smarthouses" redan så det är väl mer att man kan få det att fungera i större utsträckning, säger projektledaren Marianne Palovaara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".