Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Få har fått starta eget-bidrag

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 11.40
Richard Handal driver glassbar i Boden.

Sedan första januari kan även unga mellan 20 och 25 år få Arbetsförmedlingens starta eget-bidrag. Men hittills är det bara 50 unga som fått bidraget. Richard Handal i Boden är en av de få.

– Jag har haft öppet sedan i mars, kunderna har faktiskt börjat hitta mig nu, och jag tror att det kommer bli mer och mer, säger Richard Handal.

Richard Handal står i sin glassbar med röda, gula och gröna väggar, och rabblar upp vilka av de 24 olika glassorterna som säljer bäst. Tuttifrutti är helt klart en favorit. Richard sökte starta eget-bidrag redan för några år sedan, men då fick han nej.

– Jag var yngre än 25 år, så det blev nej, så jag har väntat på att bli nog gammal.

Nu fyller han 25 år om en månad, men han har haft starta eget-bidrag sedan i mars. I januari ändrade nämligen regeringen reglerna så att unga mellan 20-25 år som är med i jobbgarantin kan få bidraget.

– Jag har fått mycket hjälp att få kontakt med myndigheter, och andra företagare här i Boden, jag får hjälp att stå på egna ben, säger han.

I april hade drygt 4 500 svenskar starta eget-bidrag, men trots de ändrade reglerna var bara 50 av dem under 25 år.

– Det är alldeles för få, med tanke på hur hög ungdomsarbetslösheten är idag, säger Pasi Keskikastari som är ansvarig för starta eget-bidraget på Arbetsförmedlingen.

Han säger att förhoppningen definitivt var att fler skulle ha fått det vid det här laget, och han konstaterar att Arbetsförmedlingen nu måste se över informationen om bidraget.

– Någonstans är det kanske så att man inte har fått tillräckligt med information om detta.

Starta eget-bidraget eller Stöd vid start av näringsverksamhet, som det egentligen heter, är Arbetsförmedlingens bästa stöd, berättar Pasi Keskikastari. Över 80 procent av de som fick bidraget förra året hade jobb och var inte längre arbetslösa 90 dagar efter att stödet avslutats.

– Jag tycker egentligen att det här ska vara en åtgärd som i första hand riktar sig till unga, det är där viljan, kraften och modet finns att förverkliga företagsidéer, säger Pasi Keskikastari.

Starta eget-bidrag

Bidraget går ut på att man under sex månader får ersättning från Arbetsförmedlingen under tiden som man startar upp sitt företag.

Innan stödet beviljas går arbetsförmedlingen och oberoende konsulter igenom företagsidén för att se att den verkar rimlig och att det finns förutsättningar för lönsamhet.

För att få stödet när man är mellan 20-25 år, måste man vara med i jobbgarantin för unga.
Jobbgarantin för unga kan man komma med i när man varit arbetslös i 90 dagar.

Ersättningen: Om man har rätt till a-kassa grundas ersättningen på det beloppet.
Är man under 25 år och inte har rätt till a-kassa får man utvecklingsersättning på 135 kr per dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".