Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norge minskar barentssatsning

Publicerat lördag 28 februari 2004 kl 10.09

Samtidigt som svenska regeringen beslutat att starta ett barentssekretariat i bland annat Luleå så drar den norska regeringen ner resurserna till sin motsvarighet i Kirkenes.
Följden blir, enligt ansvariga på sekretariatet, en kraftig neddragning i satsningen på olika projekt.

Av ekonomiska skäl väljer norska utrikesdepartementet i år att reducera sina bidrag till det nordnorska barentssekretariatet i nordnorska Kirkenes.
- Ja vanligtvis så får vi ett anslag från utrikesdepartementet i Norge och i år ser det ut som vi får en betydlig nedskärning av det anslaget, säger Jan Eirik Jonssen andre chef på barentssekretariatet i Kirkenes.
Sekretariatet fick 30 miljoner kronor ifjol jämfört med 19 miljoner i år, vilket enligt Jan Eirik Jonssen motsvarar en neddragning på ca 30%

Dessutom berättar han att man fått signaler om att man bör sätta av pengar från de 19 miljonerna för att nästa år säkra driften av själva sekretariatet och det innebär sammantaget en reduktion av projektmedel som får negativa konsekvenser.
- Ja först och främst betyder det att vi inte har pengar till att ge till småprojekt och det är väldigt synd för det är liksom gräsrötterna och folksamarbetet inom barentssamarbetet. Den andra konsekvensen är att vi inte kommer att ha möjlighet att starta nya projekt, säger Jan Eirik Jonssen.

För barentssamarbetet i stort är det här inte så bra, anser han.
- Det är en dålig signal att Norge reducerar sina anslag. Norge är ju det enda land som har haft tillgång till regionala medel att disponera i barentssamarbetet och mycket av projektsamarbetet har ju varit finansierat genom barentssekretariatet.

Jan Eirik Jonsson ställer sig däremot mycket positiv till den svenska regeringens beslut att inrätta ett svenskt barentssekretariat med personal i bland annat Luleå.
- Väldigt positivt! Vi ser det som ett tecken på att Sverige tar baretentssamarbetet på allvar och att man vill använda resurser på det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".