Oväntat forskningsresultat om skogen

Skogsforskare har hittat skogsområden som är oväntat rika på rödlistade arter, dvs. sällsynta eller hotade arter. Förhållandet gäller sannolikt hela Norrland enligt forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, även om undersökningen gjorts på skogar i Hälsingland.

Det som studerats av forskarna är rödlistade mossor och lavar i 30 avverkningsmogna skogar i Hälsingland. Det visade sig finnas många rödlistade arter där, nämligen 10 stycken i genomsnitt per studerat skogsområde, i en del skogsbestånd ända uppemot 16 olika sorter.

Forskarna vid SLU i Uppsala har tidigare med samma metodik undersökt nyckelbiotoper i Sverige. Nu har man jämfört resultatet av den nya undersökningen om rödlistade mossor och lavar och kunnat konstatera att förekomsten var rikare än genomsnittet i nyckelbiotopundersökningen.

- Det tyckte vi var förvånande och väldigt spännande, säger Lena Gustavsson. De överraskande resultaten kan, även om det inte är direkt bevisat, även gälla övriga Norrland enligt Lena Gustavsson.

- Vad vi har gjort är att vi har försökt prata med sådana som kan Norrland för att se om det är något väldigt speciellt med norra Hälsingland och vi har väl inte fått någon indikation på att det skulle vara väldigt speciellt där, det är väldigt fint där men det är det väl också på många andra ställen i Norrland, säger hon.

Lena Gustavsson berättar att resultaten väckt reaktioner och misstolkats av både miljörörelse och skogsbruk.

- Miljörörelsen har reagerat övervägande negativt, de har tolkat det som att vi gör ett inlägg i debatten vilket vi absolut inte gör och skogsbruket har använt våra data i en skogs- och naturvårdspolitisk diskussion om nyckelbiotoper och de har övertolkat våra data, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista