Konflikt om hemsjukvård på väg att lösas

Konflikten mellan landstinget och kommunerna i Norrbotten om vem som ska betala merkostnaderna för den enklare sjukvården är på väg att lösas.

- Vi diskuterar nu ett avtal, säger socialnämndens ordförande i Luleå, Leif Wikman. Målet är att slippa dra tvisten inför domstol i mars.

- Skattebetalarnas pengar ska gå till vården och inte till advokater, tycker både Leif Wikman och landstingsrådet Kent Ögren. 

Kommunerna anser att hemsjukvården har blivit mer omfattande än vad som var tänkt när Ädelreformen genomfördes för 11 år sedan och vill ha betalt för merkostnaderna. Landstinget har svarat med att stämma fyra av kommunerna Luleå, Gällivare, Piteå och Älvsbyn, eftersom landstinget anser att det räcker med de pengar som överfördes i samband med reformen. Tvisten skulle ha behandlats i domstol i slutet av mars, men lyckas man nu komma överens så ställs förhandlingarna in.

Oscar Holmgren i Gällivare blev ett riksbekant offer för tvisten mellan landstinget och kommunerna om vem som ska betala de ökade kostnaderna för enklare sjukvård i hemmen. På grund av bråket blev han kvar onödigt länge på sjukhuset i stället för att skickas hem och få vård där. Men sedan ett år tillbaka har det rått en tillfällig fred, som innebär att landstinget betalat merkostnaderna för samtliga kommuner, totalt kring 12 miljoner kronor.

Det som överraskar Leif Wikman är att kostnaderna under året minskade drastiskt i alla kommunerna, i Luleå upp till hälften. Han tror att det beror på att landstinget blivit sparsammare när man betalat ur egen kassa.

                           Gun Holmström gun.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".