Samtalsforum ska förebygga bråk

Landstingsledningen i Norrbotten och ordförandena i kommunernas socialnämnder har skapat ett nytt samarbetsforum som ska förebygga bråk. En tvist var på väg att hamna i domstol, men den kan nu få en enklare och billigare lösning.

Behovet av ett samtalsforum uppstod när landstinget tog bort de lokala direktionerna, som var kommunernas naturliga samtalspartners. Följden blev fler konflikter.

Konflikterna mellan landstinget och kommunerna har bland annat gällt vem som ska betala merkostnaderna för enklare sjukvård i hemmen, en tvist varit på väg att lösas i domstol.

Det problemet får nu kanske en billigare lösning genom det nya forumet. Det tror socialnämndens ordförande i Luleå, Leif Wikman (s), som var med på det första mötet.

– Vi ska göra allt för att få till ett avtal i stället för ett avgörande i domstol, säger han.

I det första mötet deltog även Leif Wikmans alla ordförandekolleger i länet, samt landstingsrådet Kent Ögren (s). Men det fortsatta samarbetet blir i mer lokal form, då ett par kommuner i taget får ta upp sina frågor med landstingsråden.

Enligt Leif Wikman så var det när landstinget ändrade sin organisation för två år sen som det blev svårare att lösa problemen lokalt.

Gun Holmström
gun.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista