1 av 2
Anna Hövenmark
2 av 2
Bo Hultin (M) Norrbottens Landsting
Norrbotten

Politikerbloggar används på fel sätt

Rekordmånga politiker kommer att driva valkampanj på nätet. Men många gör fel, enligt experten.

De allra flesta av de över 60 Norrbottenspolitiker som svarat på en undersökning från Sveriges Radio uppger att de kommer att använda sociala medier som facebook, twitter och bloggar för att få ut sitt politiska budskap inför höstens val.

Men många politiker gör fel när de använder sociala medier, det säger mediestrategen Britt Stakston som har skrivit boken politik 2.0.

– Man ser det som ren marknadsföring. Man är ute efter en röst i mitten på september. Och man arbetar inte så aktivt med att få input till beslut och att våga ställa frågor och stämma av sina funderingar, säger hon.

Sveriges radio har hängt med i några av Norrbottens politikerbloggar och där är det få kommentarer och mycket ovanligt med nån slags diskussion.

Till exempel är det snart ett år sen Bo Hultin (M), oppositionsråd i landstinget, fick en kommentar från en läsare:

– Jag ser det ju mera som att kommentarerna får jag på Ica och Domus när jag går ut och veckohandlar. Folk läser mina inlägg och sen får jag kommentarerna när jag möter människorna, säger han.

Politikerna själva säger i Sveriges Radios enkätundersökning att största fördelarna med sociala medier är att de själva får föra fram sin politik och vad de tycker.

Anna Hövenmark (V), kommunalråd i Jokkmokk, är mest politisk men skriver också en del privata grejer i sin blogg. Och det är mycket envägskommunikation.

– Bloggen är ingen dialog, det är bara att inse. Det är ju min plattform, säger hon.

Men du upplever att du har bättre kontakt med Jokkmokksborna nu än tidigare?

– Jo, det har jag faktiskt för att de kan alltid följa vad jag är och vad jag gör, om man nu är intresserad av det. De har ju alltså bättre koll på mig, säger Anna Hövenmark.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".