Lyckat invandrarprojekt i Luleå

Projektet Ny i Luleå har lyckats bättre än väntat. Hela 94 procent av de invandrare som deltagit har lyckats med målet att komma ut i arbetslivet eller börjat studera.

Projektet  Ny i Luleå som startades av Invandrarservice för två år sedan har precis utvärderats och resultatet är bättre än väntat. Intresset har varit stort och av de 120 personer som deltagit i utbildningarna har 94 procent kommit ut i arbetslivet eller börjat studera. Man har arbetat med att lägga upp individuella planer för hur man kan använda sin kompetens från hemlandet och  komplettera den med språkkunskaper i svenska och den kunskap som svenska arbetsgivare kräver.
Hanan Sonnenschein och Solveig Eriksson har arbetat som projektledare och berättar att det är genom att skapa möten mellan arbetsgivare och invandrare som det går att komma förbi förlegade negativa attityder till personer från andra länder.

– En del av vår utbildning för industriarbetare innehöll ett studiebesök på en arbetsplats. En kille som var svetsare fick chansen att visa vad han kunde och i slutet på dagen hade han fått jobb där, berättar Hanan Sonnenschein.

Karin Andersson
karin.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista