SSAB i Luleå miljöprövas

I början av mars inleds ett stort miljömål som gäller slutliga villkor för SSAB Tunnplåts verksamhet i Luleå. Prövningen avgjordes delvis 1998, men en del frågor sköts upp. Under en prövotid fick företaget uppdrag att utreda frågor om exempelvis buller och olika slags utsläpp.

Miljöprövningen av SSAB:s verksamhet slutfördes delvis redan i december 1998 av koncessionsnämnden för miljöskydd som då gav bolaget tillstånd att bedriva verksamhet i Luleå. Men samtidigt sköts ett antal punkter upp under en prövotid och bolaget fick i uppdrag att utreda varje uppskjuten punkt för ett senare beslut. Den 9 mars ska miljödomstolen ta ställning till detta vid ett möte i Luleå.

Bland annat har både länsstyrelsen i Norrbotten och Luleå kommun yttrat sig och krävt in svar från företaget om en lång rad åtgärder mot buller eftersom det berör cirka 2 700 närboende i bostadsområdet Svartöstaden. Villkor för bullret är en av de frågor som miljödomstolen ska ta ställning till.

Prövningen gäller också villkor för olika stoftutsläpp och utsläpp av kväveoxider från koksverket. Kväveoxid omvandlas när det kommer ut i luften till salpetersyra vilket leder till försurning. Enligt den utredning som SSAB själv har gjort framgår det bland annat att man anser att koksverksbatterierna är för gamla för att det ska vara effektivt att införa rökgasrening och dessutom för dyrt. Istället vill SSAB få ner kväveoxidutsläppen genom att optimera sin process.

Detsamma gäller svaveldioxid som är ett annat försurande ämne. Här har bolaget fått i uppdrag av miljömyndigheterna att se om det går att minska utsläppen från koksverkets reservugn. Det finns olika rökgasreningstekniker konstaterar företaget men även här anser SSAB Tunnplåt att det är för dyrt och vill hellre trimma processerna för att få ner utsläppsnivåerna.

Det är alltså en lång rad frågor som ska avgöras när miljödomstolen håller huvudförhandling i Luleå i början av mars.

Leif Nyberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista