Det kan bli lättare med skyddsjakt på rovdjur.

Det kan mycket väl bli aktuellt med en ändring av svensk jaktlagstiftning, som förenklar reglerna för skyddsjakt på rovdjur. Det framkom vid en offentlig utfrågning i riksdagen i dag.

Ledamöterna i miljö- och jordbruksutskottet fick ställa frågor till företrädare för jägare, forskare, myndigheter och naturvårdsorganisationer.

Ordförande i utskottet, moderaten Catharina Elmsäter-Svärd, är för en ändring av lagen.

- Om jag bor ute på landsbygden och har rovdjur runt ikring mig så skulle jag själv känna att om det fanns en möjlighet att få undan individer som inte är normala så skulle jag känna en större trygghet att fortsätta mitt leverne om det bara fanns den möjligheten, säger hon.

Det är framför allt en paragraf i jaktlagstiftningen som jägarna protesterar mot. Det är den regel som säger att man inte får döda ett rovdjur som skadat till exempel tamboskap om det inte finns anledning att tro att det kommer att hända igen. Det kan alltså vara olagligt att skydda sin boskap genom att skjuta till exempel en varg som angriper ett får.

Naturvårdsorganisationerna däremot pekar på att många rovdjur, särskilt vargarna, är så sällsynta idag att de måste skyddas från jakt om de över huvud taget ska kunna finnas kvar. Avståndet mellan de som vill ha ökad skyddsjakt och de som vill värna rovdjuren minskade knappast under dagens utfrågning i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista