Foto: Lars Pehrson / SvD / Scanpix.
Norrbotten

Vindkraft stoppas i länet

Försvarsmakten har beslutat att stoppa all byggnation av vindkraftverk i en fyra mils radie kring tio militära flygfält runt om i Sverige. De flygfält som berörs i länet är Vidsel , Jokkmokk och Kallax.

Orsaken är att Försvarsmaktens Jas Gripen-flygplan riskerar att störta när vindkraftverk finns i närheten.

-Det har varit flera olyckstillbud, säger Cecilia Häckner, handläggare vid Försvarsmakten.

Förbudet innebär att alla planerade, tillståndsgivna och även redan byggda vindkraftverk stoppas i en fyra mils radie  kring tio militära flygfält där stridsflygplan av typen Jas 39 Gripen startar och landar.

Cecilia Häckner säger att försvaret i flera år varnat för vindkraftsproblematiken, men att beslut fattats först nu. Hon uppger att Försvarsmakten ännu inte vet exakt hur många redan byggda vindkraftverk som kan bli aktuella för förhandlingar om inlösen och rivning.

-Det tar bort väldigt stora etableringsytor för vindkraften i Sverige. Det är ett väldigt stort avbräck, säger Olof Karlsson, vice ordförande i Sveriges energiföreningars riksorganisation (Sero), som är vindkraftägarnas intresseorgan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".