Norrmännens intresse för vindkraft ökar. Foto: Lars Pehrson / SvD / Scanpix.
Norge

Vindkraft på gång

I Norge följer man nu med stort intresse bygget av den stora vindkraftparken i Markbygden utanför Piteå. Det är kommande satsningar på energiområdet som gör att norrmännen vänder blickarna österut.

I många år har utbyggnaden av norsk vindkraft legat på en låg nivå. Men nu ska två större vindkraftparker att byggas i nordnorska Finnmark.

Jon Masvik står bakom satsningen:

- Vi hoppas på att få bygga de här två parkerna. De två parkerna skulle kunna producera 300 och 400 megawatt. I antal verk innebär det 100 till 150 vindkraftverk på var och en av platserna, säger Jon Masvik.

Anledningarna till att det varit så svagt intresse för att bygga ut den norska vindkraften är flera. Bland annat har Norge redan idag en bra tillgång på energi genom vattenkraften, men även frågan om ekonomi finns med i bilden:

- Det är osäkerheten runt de statliga stöden, men det finns nu direktiv som går i inriktning mot mer förnyelsebar energi, som gör att vindkraften börjar bli mer intressant, säger Jon Masvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".