Arbetskraftsbrist även i Kalix

Kalix kommun tappar mellan 60 och 80 personer per år från sin arbetsmarknad fram till 2010 och ännu fler därefter. Det visar en ny kommunrapport från Länsarbetsnämnden. Nu tas flera länsinitiativ i frågan.
Länsarbetsnämndens genomgång av arbetsmarknaden i länets kommuner fortsätter och idag blev rapporten om Kalix kommun offentlig. De framtida pensionsavgångarna innebär dramatiska förändringar för länets kommuner. Upp till 80 personer fler per år försvinner än vad som kommer in på arbetsmarknaden i Kalix fram till 2010. Efter det väntas 90 personer fler försvinna per år. Norrbottensnytt har tidigare berättat om motsvarande undersökning för Pajala som enligt kommunalrådet Ove Pekkari innebär att antalet anställda inom Pajalas arbetsmarknad halveras till 2015. Likartad utveckling beskrivs i rapporter om fyrkantskommunerna, Gällivare, Övertorneå och Haparanda. Nu planeras, enligt vad Norrbottenytt erfar, en rad aktiviteter för att aktualisera frågan om arbetskraftsbrist. Bland annat fyra miniseminarier hållas i ämnet på initiativ av det regionala kompetensrådet som är knutet till Länsarbetsnämnden. Sen planeras ett större länsseminarium i ämnet som troligen blir i mars och som Landshövding Kari Marklund ska bjudas in till. Arbetskraftsinvandring kan bli tema för det seminariet enligt uppgifter till Norrbottensnytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista