Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Färre patientbesök

Tomas Junkka regionschef för Malmfälten, Pajala och Jokkmokk. Foto: Maritha Mossberg/ Sveriges Radio Norrbotten

Antalet patientbesök till distriktssköterskor har minskat med 15 procent i länet sedan årsskiftet.

I januari i år infördes en avgift på 100 kronor, tidigare var det avgiftsfritt.

Vårdval och befolkningsminskning i Norrbotten påverkar landstingets ekonomi.

Tomas Junkka är regionchef för Malmfälten, Pajala och Jokkmokk vid landstinget och han ser två skäl till minskningen.

- Största skälet till att antalet besök har minskat det är att vi har färre distriktssköterskor. Då gör man prioriteringar i arbetet, man är tvungen att göra det. I och med att det finns en avgift på det här som inte har funnits tidigare så är min uppfattning att patienterna gör egna prioriteringar. Man väljer att avstå från besök.

Det är enklare besök som blodtryckskontroller som patienterna avstår ifrån efter höjningen. Och fortfarande är det kostnadsfritt om sköterskan bedömer att ett besök ska göras. Men vad betyder det för patienternas hälsoläge?

- Vi ska följa upp det här när vi har ett helt år så vi ser om utvecklingen håller i sig. Men vi bedömer inte att det är något problem. För grunden i hela systemet är att de grupper som vi anser att det är nödvändigt att det rullar på och fungerar är hemsjukvården och de psykiskt sjuka och de är avgiftsbefriade.

Antalet sköterskor har minskats med i snitt 1 - 2 per vårdcentral och ytterligare neddragningar är på gång, det är ännu okänt hur många.

Vårdvalet infördes vid årsskiftet och innebär konkurrens för landstinget från privata vårdcentraler vilket gör att sjukvården får mindre pengar att röra sig med. Befolkningsminskningen gör att inkomsterna minskar.

- I landstingsfullmäktiges beslut så innebär det att den här vårdpengen som medborgaren har, den krymper två procent för varje år och då vet vi att vi har mindre pengar så det måste vi hela tiden ställa in oss på. Tappar vi befolkning så slår det omedelbart på våra vårdcentraler. Och tappar vi så här mycket pengar i systemet så har det konsekvenser på alla personalgrupper, säger Tomas Junkka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".