Fredrik Reinfeldt (M). Foto: Johan Winblad/Sveriges Radio.
Malmfälten

LKAB ska inte privatiseras

När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) besökte Norrbotten idag lämnade han ett tydligt besked om att gruvbolaget inte ska privatiseras. Beskedet kom efter styrelseordförande Björn Sprängares idéer om att sälja ut och introducera LKAB på börsen.

– Det är inte aktuellt, säger statsministern bestämt.

Absolut nej alltså?

– Ja, och eftersom det var en diskussion också inför förra valet där vi gav tydliga besked att vi avsåg att ha kvar LKAB i statlig regi så kan jag dels luta mig emot att det har nu gällt i fyra år. Det blev som vi sa. Vi har inga planer heller för nästa mandatperiod annat än att det förblir i statlig regi, säger Fredrik Reinfeldt.

Han poängterar också att det omfattande investeringar och kostnader som ska bäras av verksamheten som ju har stor efterfrågan men också står inför stora förändringar inte minst i Kiruna.

Just flytten av Kiruna är ju ett av Björn Sprängares arugment, att staten ska slippa sitta på två stolar?

-- Vi tycker att det kan vara en poäng. Att ett företag som tvingas till så omfattande förändringar av ett samhälle för att verksamheten ska kunna fungera, att det är det företaget som bär de kostnaderna och de inte dyker upp som någon slags nota till skattebetalarna, säger Reinfeldt.

Ett annat av Sprängares argument var att det LKAB i statlig ägo får en " hög improduktiv kassa."

– Återigen, det är en avvägning man får göra. Den invändningen finns i en del annan statlig verksamhet. När det gäller till exempel Vin- och Sprit tyckte vi inte att det var en kärnuppgift. Men i det här fallet tror vi att, över den tid vi överblickar, det är klokt att LKAB förblir i statlig regi. Just på grund av de stora investeringar som behöver göras de kommande åren, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".