- Det är vår uppgift att föra medlemmarnas talan, säger Stefan Hagström. Foto: Inger Marklund.
Val 2010

LO inför valet

Sju av tio LO-medlemmar i Norrbotten och Västerbotten kräver bättre trygghet för sjukskrivna. Sjukförsäkringen ska inte ha en bortre gräns och sjukpenningnivån ska ligga på 90 procent.

1 100 LO-medlemmar har svarat på en enkät om det viktigaste frågorna LO ska driva inför valet och frågan blir om  LO startat en egen valrörelse? Och det håller ombudsmannen Stefan Hagström med om:

– Det är vår uppgift att föra våra medlemmars talan i den riktning som våra medlemmar vill, säger han.

– Arbetsgivarna och samhället måste ta ökat ansvar för att den som blivit sjuk får rehabilitering och annat stöd för att kunna jobba igen.

– I dag är det så att efter 365 dagar ska en sjuk person stå till arbetsmarknadens förfogande igen. Det måste bli en mer individuell bedömning i stället för stelbenta tidsgränser, säger Stefan Hagström LO Norrbotten/Västerbotten.

I LO-enkäten svarar alltså 1 100 medlemmar. De har tillfrågats på arbetsplatser och mässor. Totalt har LO 51 000 medlemmar i Norrbotten och 49 000 medlemmar i Västerbotten.

De svarar också på sina åsikter om LO ska driva argument för Norrbotniabanan i valrörelsen. I Norrbotten svarar 66 procent ja , 10 procent nej och 24 procent vet ej på den frågan. Det är ungefär detsamma i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".