Ekonomi

Höjda priser på fritidshus

Priserna på fritidshus har ökat starkt i tre av Norrlandslänen mellan december 2009-maj 2010, jämfört med samma period förra året. Mest steg priserna i Norrbotten.

Enligt Lantmäteriets Fastighetsbarometer var prisökningen mellan december 2009-maj 2010 störst i Norrbotten med totalt sett 20 procents högre priser. Den genomsnittliga prisökningen för hela riket under perioden var 8 procent.

De högsta Norrlandspriserna finns i Åre med 1,8 miljoner kronor, följt av Piteå på 1,4 miljoner. Annars varierar priserna mycket i de norrländska kommunerna.

Enligt Lantmäteriets Fastighetsbarometer får man betala omkring 700 000 för ett fritidshus, men i många av kommunerna i Västerbotten kan man hitta fritidshus till riktigt låga priser, drygt 200 000 kronor.

Fritidshusmarknaden som utgör ca 10 procent av småhusmarknaden har under en längre tid följt prisutvecklingen för permanenthus.

Det är de ekonomiska faktorerna som påverkar prisutvecklingen. Den låga låneräntan och de många hushållens goda ekonomi driver upp priserna i flera attraktiva fritidshuskommuner.

Den typiska fritidshusköparen är mellan 41-50 år, medan den typiska säljaren oftast är 61-70 år.

Med dagens omsättningshastighet byter årligen 2-3 procent av fritidshusen ägare via försäljning på den allmänna marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".