En av de misstänkta för dödsbranden i Kalix förs in till tingsrätten i Haparanda. Foto: Eleonor Norgren.
Haparanda/Kalix

Förnekar mordbranden

Alla tre misstänkta för den brutala misshandeln och mordbranden i Kalix i slutet av mars förnekar att de dödat 58-åringen.

I Haparanda inleddes på onsdagen rättegången mot de tre unga män, två av dem från Kalix och en bosatt i Luleå, som är misstänkta för bland annat grov mordbrand. De påstås först ha misshandlat en 58-årig man svårt och sedan tänt eld på huset han bodde i så att han sedan avled av skadorna.

Alla de tre inblandade förnekar att de gjort sig skyldiga till det här brottet. En av de misstänkta erkänner att han har misshandlat 58-åringen. Men ingen av de tre vill ta på sig att de misshandlat honom svårt och sedan varit delaktiga i mordbranden.

Den yngsta av de tre männen, som kommer från Luleå, säger att han inte på något vis har varit med. Han vill inte kännas vid det som hänt och skulle ha varit helt ovetande om vad som skulle hända. Och han förnekar att han varit i fastigheten när den allvarliga misshandeln skedde.

Åklagaren menar att de tre har begått brottet tillsammans men det förnekas av de tre inblandade.

Anledningen till hela händelsen sägs vara att en av det misstänkta skulle ge igen för en oförrätt som tidigare skett.

Under eftermiddagen ska det första förhöret hållas med en av de misstänkta. Det är mannen som sägs ha varit ovetande om hela händelsen och också han som gett mest information kring vad som egentligen hände i de tidigare förhören.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".