Riksdagspartierna tappar medlemmar

Rekylen från uppgången valåret 2002 blev hård. Riksdagspartierna tappade över 21 000 medlemmar i fjol. Socialdemokraterna tappade nästan 9 000 medlemmar under förra året och Norrbotten var ett av de distrikt där socialdemokraterna tappade flest, med drygt 1.000 medlemmar. Det oroar distriktsordföranden Kristina Zakrisson.

Moderaterna tappar flest medlemmar med drygt 9 000 medlemmar, från nästan 70 000 till färre än 61 000. Men moderaterna är inte ensamma. Centern tappar drygt 1 000 medlemmar, kristdemokraterna 577, folkpartiet 532 och miljöpartiet 528 medlemmar. Vänsterpartiets siffror är inte färdiga, men tidningen Kommunaktuellts samtal med de fem största distrikten tyder på en liten minskning.

Återstår socieldemokraterna som under 2003 uppvisar den största minskningen på fem år. Snittåldern i partiet är nu 59 år. Kristina Zakrisson, som är distriktsordförande för socialdemokraterna i Norrbotten, betonar dock att det inte handlar om att medlemmar väljer att gå ur partiet.

- Det tillkommer helt enkelt inte tillräckligt med nya medlemmar. Vi måste också bli bättre på att ta hand om våra nya medlemmar, säger Kristina Zakrisson.

Norrbotten är trots fjolårets tapp på 1 000 medlemmar fortfarande ett av de större distrikten med drygt 8 500 medlemmar.

Medlemsflykten från riksdagspartierna har pågått länge, med 2002 som ett - som det nu tycks - tillfälligt undantag. Under 1990-talet tappade partierna drygt en tredjedel av sina medlemmar.

Av ungdomsförbunden minskade MUF, KDU och Grön ungdom 2003. Siffrorna för SSU och CUF är inte klara. Här är ändå bilden inte lika mörk som i partierna. Ung vänster och LUF ökar. Men det är långt till succén 2002, med 9 200 nya medlemmar i ungdomsförbunden.

Kommunaktuellt har tagit fram siffrorna från riksdagspartierna. Vid årsskiftet hade partierna totalt cirka 324 000 medlemmar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista