Senaste nytt från Pakkotjåkkå

Nu i förmiddags har avverkningen legat nere vid Pakkojåkkå utanför Jokkmokk, medan polisen har än en gång fått ta loss aktivisterna från skogsmaskinerna. Totalt har polisen omhändertagit nio personer som är bortförda från området.

I två veckors tid har statliga Fastighetsverket försökt avverka drygt 21 hektar skog vid Pakkojåkkå, utanför Jokkmokk. Lika länge har Greenpeace gjort allt för att stoppa avverkningen och hänvisat till att länsstyrelsen klassar området som skyddsvärt.

- Vi överraskades i morse när Greenpeacemedlemmar kom framrusande och låste fast sig vid skogsmaskinerna, säger Björn Westerberg, polisassistent på plats.

Han säger vidare att de som är omhändertagna kommer att låsas in och övriga skjutsar vi till närmaste samhälle.

Patrik Eriksson, Greenpeace är kritisk till att fastighetsverket avverkar skogen och menar att det är fastighetsverket som begår ett brott. Anledningen är att de avverkar skog med höga naturvärden.

- Sverige har förbundit sig genom kommisionen om biologisk mångfald, att bevara Sveriges djur ioch växter, då är det inte accepterat att man hugger ner en sådan viktig skog som det här är, säger Patrik Eriksson.

Greenpeace, Svenska Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden vill att Göran Persson ska stoppa all avverkning i skogsområden som pekats ut som skyddsvärda av landets länsstyrelser. Pakkojåkkåskogen är ett sådant område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista