Asylsökande ges dålig start i Sverige

Kursledare på Medborgarskolan i Boden tycker att Migrationsverket borde ge asylsökande en bättre start i Sverige. Bosse Johnson som är en av kursledarna anser inte att Migrationsverket tar hand om människorna på rätt sätt. 

Asylsökande som kommer till Boden får en handläggare, tilldelas en bostad och sätts i skolan för att lära sig svenska. Men kursledare på Medborgarskolan i Boden tycker att Migrationsverket även borde ge asylsökande information om svenska samhället.

- De får inte lära sig någonting om hur det fungerar på serviceinrättningar i Sverige. De kan inte gå på Posten eller banken. Tänk dig själv att komma till ett främmande land där du inte kan språket, säger Hasse Blomberg, kursledare, Medborgarskolan i Boden.

Minette Pedersen på Migrationsverket säger att de håller på att utvärdera introduktionen för asylsökande just nu.

- Vi håller på och ser över introduktionen just nu. Men vi vet inte hur det kommer att se ut. I slutet av mars kommer vi att ha klart vilka nya utbildningar som ska köpas in, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".