Läkare har tröttnat på läkemedelsreklam

Trots att läkarna och landstingen är delvis beroende av kontakten med läkemedelsindustrin ska de vara oberoende och inte låta sig påverkas vid förskrivningen av läkemedel. Men det fungerar inte, säger Anders Lindman, som är distriktsläkare vid Bergnäsets vårdcentral i Luleå. Enligt honom drar sig inte läkemedelsindustrin för att ta kontakt även om man tackat nej till informationen.

Anders Lindman arbetar som distriktsläkare vid Bergnäsets vårdcentral i Luleå och han har märkt hur läkemedelsindustrin lägger ner allt mer tid på att försöka påverka landets doktorer. Något som också påverkar mötet med deras patienter, då behandlingen av informationen tar allt mer arbetstid.

Det finns visserligen ett gemensamt organ där man som läkare kan registrera sig om man inte vill ha reklam eller om man vill ta del av informationen på ett speciellt sätt, men enligt Anders Lindman fungerar inte systemet. Därför tycker han att det är bra att frågan om kopplingen mellan läkare och läkemedelsindustrin har aktualiserats allt mer.

- Läkemedelsindustrin har hittills fått påverka allt för mycket på egen hand, säger Anders Lindman.

Debatten kring läkemedelsindustrin och kopplingen till landets läkare har aktualiserats allt mer under den senaste tiden. Inte minst mot bakgrund av mutskandalerna kring Systembolaget.

- Många kollegor är inte medvetna om att vi faktiskt påverkas av läkemedelsindustrin. För det är inte fråga om någon välvilja. De vill ju komma ut med sina produkter. Gränslandet mot mutor är helt uppenbar, säger Anders Lindman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".