Facklig kritik avfärdas av Länsarbetsnämnden

Länsarbetsnämnden förvaltar sina pengar effektivt och uppfyller alla mål som regeringen satt. Det utpelet gör idag ledningen för länsarbetsnämnden i Norrbotten, efter facklig kritik om att pengarna används ineffektivt.

Det är facken SIF och SKTF som för några veckor sedan i pressen ifrågasatt om inte de pengar som Länsarbetsnämden förvaltar, bättre skulle ge effekt i den kommunala ekonomin. Men det håller inte länsarbetsdirektör Lena Liljebäck med om.

- Jag tycker att vi redan idag har fört ut pengarna på lokal nivå, det är ofta den enskilde arbetsförmedlaren som fattar ett beslut som rör kunden och mer lokalt än så har jag egentligt svårt att förstå hur det skulle kunna vara, säger hon.

Lena Liljebäck anser också att de arbetsmarknadsnämnder som finns ute i kommunerna, där kommunerna själva har majoritet, har stora möjligheter att diskutera inriktning på hur resurserna ska användas.

Vid ett frukost möte i morse träffade länsarbetesnämndens personal pressen för att ge sin syn på hur väl pengarna förvaltas.

Regeringens mål uppfylls, med råge på vissa punkter, hävdar ledningen för länsarbetsnämden. Till exempel överträffades regeringes 85-procentiga mål att arbetsgivarna med hjälp av arbetsförmedlingen ska få tillräckligt många sökande för att kunna tillsätta ett jobb och regeringsmålet att minst 75 procent av de arbetssökande ska få individuella handlingsplaner överträffades också.

Frågan om länsarbetsnämden är tillräcklig effektiv vill Lena Liljebäck inte direkt svara på.

- Ja, det är naturligtvis inte vi som ska bedöma det, utan det ska natuligtvis andra göra, men vi har ju fått mål utav regeringen vad vi ska uppnå med de pengarna och om vi tittar på de mål och de resultat som vi hade under 2003 så uppnådde vi de förväntningar som regeringen hade på oss, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".