luleå

Båtägare får bättre väderinformation

Lagom till båtsäsongen gör Sjöfartsverket sitt interna datasystem för vindstyrka och vattenstånd tillgängligt för allmänheten via internet.

60 mätstationer från Kalix i norr till Brofjorden på västkusten som egentligen är till för myndighetens egna lotstrafik ska nu även hjälpa fritidsbåtar.

Båtägaren Stig Bäckström i Luleå tror det kommer göra stor nytta.

– Det har ju hänt ibland att man får lite olika rapport från P1 och från lokalradion. Den ena har sagt bra och den andra har sagt sämre och då blir man ju lite osäker, säger han.

Mätsystemet som i realtid visar vindstyrka, vindriktning och vattenstånd från 60 platser längs den svenska kusten har funnits under många år. Det togs fram för att Sjöfartsverket till exempel ska kunna lotsa lastfartyg in i hamnar.

Och nu kommer även båtfolk med uppkoppling åt systemet via verkets hemsida förklarar Anders Dahl, nautisk driftledare på Sjöfartsverket i Bottenviken.

– Systemet finns ju redan och vi ska ju inte säga att skattebetalarna betalar för det för vi är ju ett affärsverk. Vi har informationen och vi är till för att gagna sjösäkerheten och då är det lika bra att den länkas ut så att även fritidsbåtsfolket kommer åt den.

Varför gör ni det just nu då?

– Efterfrågan har faktiskt varit väldigt väldigt stor.

De senaste åren har olika sjövädertjänster växt fram på nätet. En del är kommersiella medan andra drivs av radioamatörer runt om i världen. Den utvecklingen gör att Sjöfartsverket nu har valt att göra sitt egna system tillgängligt.

Och till skillnad mot SMHI:s prognoser så är Sjöfartsverkets väderuppgifter sekundfärska.

Nils Eklund

Ekot i Luleå
nils.eklund
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista