1 av 2
Klicka på bilden för att se en större skiss över nya Kiruna i öst.
2 av 2
Kenneth Stålnacke (S), kommunalråd.
Kiruna

Staden flyttas österut

Kommunledningen i Kiruna har nu enats om vart staden ska flyttas. Och det blir inte åt nordväst, som tidigare beslutats.

– Centrum kommer att växa fram från Kirunas östliga delar mot Tuolluvaara, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).

Men den nya skissen är inte optimal för LKAB.

– Det området kanske också påverkas av gruvbryningen om 70-100 år, men det är så pass långt fram i tiden och för att hålla ihop staden finns egentligen inga alternativ kvar, säger Stålnacke som hoppas få en bred politisk enighet.

– Det här kan inte bli en valfråga vart fjärde år utan jag hoppas vi kan hitta en bred politisk samstämmighet kring det här förslaget, och det tror jag är möjligt.

Tidigare har kommunledningen varit oense om i vilken riktning flytten skulle gå. Enligt ett tidigare beslut skulle Kiruna placeras åt nordväst mot Luossaområdet.

Kommunfullmäktige fattar beslut om flytten vid nästa sammanträde, en vecka före valet. Tidigast om två år kan de första husen börja byggas på Kirunas framtida mark.

Fråga

Helene Nyberg

Nyheter P4 Norrbotten
helene.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista