Gällivare

Flygmotorn stannade

Det sportflygplan från Gällivare som i lördags kväll havererade vid Vassaraträsk berodde på ett motorstopp. Planets pilot Karl-Åke Åneskog klarade sig helt oskadd och hann aldrig bli rädd.
- I mitt huvud rörde det sig bara om hur jag skulle landa planet, säger han.

Det var under inflygningen för landning som Åneskog märkte att det var något som inte stod rätt till med sitt flygplan. Motorn hade då stannat när planet var 200 meter ovanför marken. Karl Åke Åneskog är en erfaren pilot med 30 år bakom flygplanets spakar.

- På den höjden så har man runt tio sekunder på sig att fatta sina beslut. Allt från att göra alla manövrar i planet till att titta ut vilken plats man ska försöka landa på, säger Åneskog.

Åneskog klarade sig helt utan skador och kunde själv kliva ur planet när han nått marken. Själva flygplanet klarade sig också bra. Endast några få lindriga skador som troligtvis går att reparera.

- Jag är väldigt nöjd med hur jag lyckades hantera situationen.

Du är inte rädd för att flyga igen?

- Nej då, avslutar Åneskog.

Statens haverikommission ska nu utreda varför planets motor plötsligt slutade fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".