Gränsen för renbetet klarläggs

En statlig utredning försöker nu bestämma var gränsen går för renbetesmark.
Det pågår en rad konflikter mellan markägare och samebyar om rätten till marken och den så kallade Gränsdragningskommissionen ska nu klarlägga läget.

Kommissionens arbete ska också göra det lättare för regeringen att ta ställning till ILO-konventionen om ursprungsfolks rätt till mark. Det säger ordföranden Jan Alvå.
Gränsdragningskommissionen ska vara klar vid årsskiftet och har nu ett stressigt jobb enligt Jan Alvå, som är domare i Lund. Han plus assistenter reser nu omkring i landet för att få synpunkter från markägare och samebyar om var gränsen går för renbetet och annan mark. Söderut har det pågått en hel del konflikter om gränsen för vinterbetet och i Norrbotten vid Sunderbyn.
Jan Alvå sägerl att kommissionen inte ska komma med ett förslag, utan ett klarläggande, som kan hjälpa regeringen för ett politiskt beslut i gränsdragningsfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista