Gott om utrymme på nätet för vindkraft

Ny forskning slår nu hål på myten att det behövs ett nytt, dyrt kraftnät för att det ska gå att bygga stora vindkraftparker i Norrland. Det finns gott om utrymme för vindkraftsel på det befintliga stamnätet om man samkör vindkraft och vattenkraft.

Slutsatsen kommer från forskare på avdelningen för elkraftsystem vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Arbetet har letts av professor Lennart Söder, som är Sveriges främste expert på elkraftssystem.

Hans forskargrupp har tagit fram en modell för hur vattenmagasinen kan fungera som reservoarer även för vindkraften och hur stamnätet kan utnyttjas mer effektivt.

- Tekniskt är det enkelt, anser Lennart Söder. När det blåser så sparar man på vattnet i vattenmagasinen och använder det när det inte blåser.

Enligt Lennart Söder finns det plats för närmare 2.000 megawatt ny vindkraft om den samkörs med vattenkraften.

- En vindkraftsutbyggnad i norr behöver alltså inte hindras av brist på utrymme i kraftnäten, säger Lennart Söder.

2.000 megawatt motsvarar 1.000 vindkraftverk i den storlek som idag byggs på land, något färre om de byggs till havs, eftersom de kraftverken är större.

Även om samkörningen är enkel rent tekniskt, så blir det svårare att få till en ekonomisk lösning. Forskarna ska därför nu också granska olika ekonomiska lösningar - via elpris, nättariffer eller avtal.

- Går det inte genom frivilliga lösningar så kanske det behövs en ny tvingande lag, säger Lennart Söder.

                    Gun Holmström gun.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".