Vårdpersonal har dålig kunskap om Lex Sarah

Länets vårdpersonal har stora brister när det gäller kunskaperna i hur man använder sig av Lex Sarah, lagen som ska stoppa missförhållanden inom äldre- och handikappomsorgen. Det visar en undersökning som Länsstyrelsen har gjort. Enligt socialdirektör Berit Sunnerö visat stickproven på stora brister. 

Lagen Lex Sarah ska skydda patienter inom äldre- och handikappomsorgen mot missförhållanden, men få av de som arbetar inom vården kan lagen.

- Personalen måste utbildas, säger Berit Sunnerö, som är socialdirektör vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Lex Sarah innebär att alla som jobbar inom vården numera har en skyldighet att anmäla om behandlingen av en patient inom äldre- och handikappomsorgen inte sköts på rätt sätt. Det kan vara all från att patienten misshandlas psykiskt eller fysiskt, till att de inte får tillräcklig hjälp med hygienen eller att bemötandet mellan släktingar och personal inte sköts.

För att testa kunskapen om Lex Sarah bland vårdpersonalen i länet gjorde länssstyrelsen stickprovskontroller i höstas. Totalt besöktes 28 arbetsplatser. Hälften av de tillfrågade visste inte när de är skyldiga att göra en anmälan. På majoriteten av arbetsplatserna fanns heller ingen kunskap om hur en anmälan görs eller var det finns skriftlig information om lagen. Sämst kunskaper om lagen har hemtjänsten i länet.

- De jobbar i en ganska sluten värld och det är svårt att få en inblick i deras arbete. Men i deras samlingslokaler borde det kunna finnas pärmar med information om lagen åtminstone, säger Berit Sunnerö.

Hon tror att det går att få bukt med problemet med att det inte finns kunskap om lagen.

- Jag har förstått av personalen att de tycker det är bra med systemet. Alla som jobbar inom vården vill ju att det ska bedrivas en bra omsorg. Så man borde se det som en möjlighet att förbättra vården i stället, säger Berit Sunnerö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".