1 av 7
Vuollerim 6000 Foto:ByaTryck AB
2 av 7
3 av 7
Mats Karström Steget före vid nyinvigningen av Vuollerim 6000.
4 av 7
5 av 7
6 av 7
Vuollerim 6000 nyinvigningen
7 av 7
Vuollerim 6000, gruppen som leda verksamheten. Foto: ByaTryck AB
Jokkmokk

Vuollerim 6000 tillbaka

I går var det återinvigning av arkeologiska museet Vuollerim 6000. I september beslutade Jokkmokks kommun att lägga ner verksamheten men nu har ett tiotal företag och föreningar dragit igång verksamheten igen.

- Det känns väldigt positivt och spännande, säger Anders Mattsson är ordförande för Virvelvind som är huvudman för Vuollerim 6000. Han menar också att kommunens beslut att lägga ner stenåldersbyn var ett hårt slag då det var den största attraktionen i samhället och att de därför är beredda att ta sig an utmaningen då det är så betydelsefullt.

När stenålderutgrävningarna på Älvnäset i Vuollerim på 80-talet blev kända väckte det sån uppståndelse att man fick skriva om den svenska historien om hur den norra delen av Sverige befolkats. 1990 invigdes sedan informationsbyggnaden som bland annat fått arkitekturpris för sitt utseende.

Men förra hösten meddelade Jokkmokks kommun att de vill dra sig ur verksamheten.

Då tog en grupp Vuollerimbor tag i saken. När Jokkmokks kommun för en dryg vecka sedan meddelade att de skulle få ta över verksamheten på prov till att börja med i fyra månader, då blev det snabba ryck.

Och kommunalrådet Anna Hövenmark (V) som var med att lägga ner verksamheten är idag glad över att det öppnas igen.

- Vi hade inte råd att ha den kvar och jag är jätteglad att de nu tagit över. De har visat på ett koncept som är jättebra, det här är skibra och det är jätteroligt med ett privat initiativ säger Anna Hövenmark (V) som var med vi nyinvigningen.

Efter att gruppen som ska ta över verksamheten för en dryg vecka fick beskedet att de bara är att dra igång, så har de nu jobbat dygnet runt med att få igång en hemsida och hitta arrangemang.

Nu är också lokalerna städade och gräset klippt och museet väntar på nya besökare.

Det som också kommer att ske är att verksamheten kommer att utvecklas, säger Anders Mattsson:

- Det kommer att bli en betydande breddning av verksamheten, vi går ju under namnet under Vuollerim 6000 natur och kultur och vi ska in med betydlig mer både natur- och kulturbitar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista