Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt oro inför handel om utsläppsrätter

I förra veckan debatterade riksdagen det svenska förslaget till hur handel med utsläppsrätter ska utformas. I samband med det kom besked av miljöministern att basindustrin ska gynnas. Men det finns fortfarande tvivel, bl a hos stålföretaget SSAB.

- Ja konkret för SSAB:s del kan det komma att innebära att vi inte kan fortsätta att öka produktionen, säger SSAB:s tekniske direktör Göran Karlsson. Han tror att företaget i ett sådant fall måste vidta andra åtgärder för att fortsätta att hålla kostnaderna nere och det kommer bland annat att slå mot arbetstillfällen framöver, enligt Karlsson.

Det finns, enligt Göran Karlsson ytterligare två skäl till varför SSAB  är kritisk till det här. Det är att konkurrensen riskerar att snedvridas mellan företag både utom och inom EU. Men Lennart Olsson politiskt sakunnig inom miljöpartiet och förhandlare med regeringen om hur fördelningen av utsläppsrätter ska gå till ger beskedet att råvarubaserade industrier som SSAB ska få begärda utsläppsrätter för att klara produktionsökning.

- Företagen får tala om hur mycket man prognostiserar att man ska släppa ut under den här perioden 2005 - 2007 och det innebär, eftersom SSAB har annonserat att de vill öka sin produktion under den tiden, så kommer man också få de utsläppsrätter som motsvarar detta, säger Lennart Olsson.

Det är ett besked som SSAB:s tekniske direktör Göran Karlsson ställer sig skeptisk till.

- Vi känner en stark oro för att vi har en stor statistisk osäkerhet i det här och frågan är om den tänkta volymen utsläppsrätter för koldioxid kommer att räcka till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".