Länets pappor tar inte ut föräldradagar

Papporna i länet har blivit sämre på att ta ut sina föräldradagar och vara föräldralediga. Det visar TCO’s Pappaindex för 2003. Sämst är papporna i Haparanda och Pajala, medans papporna i Arjeplog och Överkalix är bäst på att stanna hemma med sina barn.

Pappaindex är en sammanvägning av hur många män som är föräldralediga och hur många dagar de tar ut. I hälften av länets kommuner har papporna blivit sämre på att stanna hemma med barnen.

I det förra pappaindexet - för 2002 hade de norrbottniska männen blivit bättre på att vara hemma med barnen, men det har alltså försämrats under förra året. Från en tionde plats i landet 2002, har länets pappor under förra året halkat ner till fjortonde plats.

Bäst av länets kommuner är Arjeplog och Överkalix där fler och fler pappor väljer att stanna hemma. Sämst är papporna i Haparanda och Pajala där man ligger långt under genomsnittet.

Papporna i länet är något sämre än riksgenomsnittet på att stanna hemma med barnen. De tar också ut förre dagar än snittpappan.

En orsak till att papporna är dåliga på att stanna hemma kan vara inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män. I dag ligger inkomsttaket i föräldraförsäkringen på cirka 24 500 kronor i månaden, brutto. Eftersom fler män än kvinnor tjänar mer än det så förlorar familjen inkomst om männen är hemma med barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".